Tech

သင့္ရဲ႕အီးေမးလ္နဲ႔ ဖုန္းအခ်က္အလက္ေတြအကုန္လံုးကို ရယူေနတဲ့ Sarahah app

ျပန္လည္မွ်ေဝလိုက္ပါ..

Sarahah app ကိုသုံးၿပီး ေဖ့စ္ဘြတ္နဲ႔ တြစ္တာတို႔မွာကြန္မန႔္ေတြ ေပးဖူးပါသလား? ဒါဆိုရင္ေတာ့ သင့္အတြက္မေကာင္းေတာ့ပါဘူး။ ဒါဟာ အမည္မသိ မက္ေဆ့ခ်္ပို႔တဲ့ app က သင့္ရဲ႕ကြန္ပ်ဴတာနဲ႔ PC တို႔မွာရွိေနတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြအကုန္လုံးကို သူ႔ရဲ႕ ဆာဗာေတြဆီ တိတ္တဆိတ္ပို႔ေနတာျဖစ္ပါတယ္။

The Intercept က သတင္းတစ္ခုရဆိုရင္ Sarahah က သင့္ရဲ႕ အီးေမးလ္လိပ္စာေတြအကုန္လုံးနဲ႔ contact အေသးစိတ္ေတြအကုန္လံးုကိုရယူၿပီး သူ႔ရဲ႕ ဆာဗာေတြဆီ သြားသိမ္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒီသတင္းကိုေတာ့ Bishop Fox မွာရွိတဲ့ လုံၿခဳံေရးဆိုင္ရာ သုေတသီ Zachary Julian က ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။ သူက သူ႔ရဲ႕မိုဘိုင္းလ္ဖုန္းမွာ Sarahah app ကို ေဒါင္းလုပ္ဆြဲတဲ့အခ်ိန္မွာ ဒီအခ်က္ကိုေတြ႕ရွိခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ စိတ္ဝင္စားစရာကေတာ့ Sarahah ကိုယ္တိုင္က သူ႔ရဲ႕ privacy policy မွာ အသုံးျပဳသူေတြရဲ႕ ဘယ္ေဒတာေတြကိုမွ စုေဆာင္းျခင္းမရွိပါဘူးလို႔ဆိုထားၿပီး တကယ္မွာက ေျပာင္းျပန္ျဖစ္ေနတာပါပဲ။

Sarahah app က မက္ေဆ့ခ်္ဝန္ေဆာင္မႈတစ္ခုသာျဖစ္တယ္လို႔ ကိုယ္တိုင္ဆိုထားၿပီးမွ contact book ႀကီးတစ္ခုလုံးကို သူ႔ရဲ႕ ဆာဗာေတြဆီ သြားသိမ္းတာျဖစ္တယ္လို႔ Julain က ထုတ္ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ Android Lollipop ဗားရွင္းတင္ထားတဲ့ Galaxy S5 တုန္းကလည္း ဒီလိုအလားတူကိစၥမ်ိဳးျဖစ္ခဲ့ဖူးတယ္လို႔ ဆိုခဲ့ပါေသးတယ္။ Intercept က သတင္းမွာေဖာ္ျပထားတာကေတာ့ ဖုန္းမွာ BURP Suite လို႔ေခၚတဲ့ ေဆာ့ဖ္ဝဲရွိေနၿပီး ေျပာရရင္ေတာ့ ဖုန္းရဲ႕ internet traffic အဝင္အထြက္ေတြကို မွတ္တမ္းယူေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ Sarahah app ကလည္း Julian ရဲ႕ ကိုယ္ပိုင္သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို ရယူေနတဲ့ ေဆာ့ဖ္ဝဲပါပဲ။ Android မွာ သိမ္းထားတဲ့ ဖုန္း contact ေတြနဲ႔ အီးေမးလ္အကုန္လုံးကို ယူေနတာျဖျစ္ပီး Android တင္မက Apple ေတြမွာ အလားတူျပႆနာမ်ိဳး ျဖစ္ေနပါတယ္။

Julian ကေတာ့ Sarahah က user ေဒတာေတြကို ခြင့္ျပဳခ်က္မရွိဘဲဘယ္လိုရယူေနလဲဆိုတာကို ဗီဒီယိုနဲ႔ရွင္းျပထားပါတယ္။ အစကေတာ့ Tawfiq က ဘာမွတုံ႔ျပန္ေျဖၾကားျခင္းမျပဳခဲ့ေပမယ့္ ေနာက္က်ရင္ update မွာ ဖယ္မယ့္ feature ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ဒီလိုလုပ္ထားတာက user ေတြအတြက္ Sarahah မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြရွာႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္တဲ့ feature ျဖစ္တယ္လို႔ အေၾကာင္းျပခ်က္ေပးထားပါတယ္။

Tawfiq က ဒါဟာ နည္းပညာပိုင္းျပႆနာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး app ကေန ဖယ္ဖို႔လုပ္ထားတာျဖစ္တယ္လို႔ဆိုထားေပမယ့္ အသုံးျပဳသူေတြရဲ႕လုံၿခဳံမႈနဲ႔ပတ္သတ္ၿပီး စိတ္မခ်ရပါဘူး။ user က app ကို အသုံးမျပဳရင္ေတာင္မွ contact ေတြကို ထပ္ခါထပ္ခါ upload လုပ္ေနတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ျပႆနာက ေဒတာေတြကို ရယူေနတာမဟုတ္ဘဲနဲ႔ ေဒတာေတြကိုခြင့္ျပဳခ်က္မရွိရယူေနတာက အဓိကျပႆနာပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ့္ရဲ႕ အေကာင့္ကို သြားၿပီး delete လုပ္ၿပီး ဖ်က္လို႔ရပါတယ္။ app အတြက္ တျခားေ႐ြးခ်ယ္စရာမရွိတာေၾကာင့္ ကြန္ပ်ဴတာကိုဖြင့္ၿပီး အေကာင့္ကိုသြားဖ်က္မွပဲ ရပါမယ္။

Credit to MMAS

ျပန္လည္မွ်ေဝလိုက္ပါ..

Leave a Comment